Aannemer GausBouw koos voor de dakrenovatie van 128 woningen in Elsloo voor Mineral Wool 34 Alu Plus. Hun leverancier Bouwmaat Heerlen kwam met dit advies. De uitvoerder en verwerkers zijn enthousiast geworden over deze lichte minerale wol. Het materiaal is flexibel, eenvoudig met een stanleymes te snijden en irriteert niet aan huid en handen. 

VERHOGEN ENERGIELABEL

Aannemer GRAUSBOUW kreeg via Volta Limburg voor woningcorporatie Zaam Wonen de opdracht om de woningen te laten voldoen aan een hoger energielabel. Goede isolatie is binnen dit proces cruciaal. Net als luchtdicht bouwen. Want als het dak na renovatie niet goed luchtdicht is, dan gaat de warmte alsnog zo door het dak heen naar buiten. Om dit eenvoudig te realiseren werd bij alle hellende daken gebruik gemaakt van de Mineral Wool 34 Alu Plus.

GRAUSBOUW werd op deze dakisolatie gewezen door Mario Mersini bij Bouwmaat Heerlen. Steef Anssems, uitvoerder bij GRAUSBOUW : “Voorheen werd in deze woningen gebruik gemaakt van isolatiemateriaal van harde pressing. PIR, EPS-platen of steenwol zijn lastig te verwerken. Dit moet je op maat snijden, waardoor er afwijkingen kunnen ontstaan. Op die manier ontstaan thermische lekken en verlies je energie. De oplossing voor dit probleem vonden wij in de nieuwe Mineral Wool 34.”

Enthousiast over MW 34 Alu Plus met ECOSE

Flexibel en licht isolatiemateriaal

Een belangrijk voordeel van de Mineral Wool 34 is de flexibiliteit. De structuur sluit makkelijk aan op de achterliggende constructie en balken van het dak. Hierdoor wordt een perfecte kierafdichting gegarandeerd. Ansems vertelt: “De zolders in deze woningen hebben een krappe doorgang die alleen met een ladder te bereiken is. De Mineral Wool 34 is licht en buigzaam waardoor we hem zonder probleem naar boven kunnen tillen. We snijden het vooraf al op maat. Het versnijden van hard isolatiemateriaal levert veel stof en overbodig restmateriaal op. Daar hebben we nu geen last van.”

Fans erbij van ECOSE Technology

Bij aanvang waren de werknemers van GRAUSBOUW sceptisch over het gebruik van de Mineral Wool 34. Materialen als steenwol en glaswol staan bekend om de irriterende werking aan huid en handen. Dit gegeven werd meegenomen bij de totstandkoming van het nieuwe isolatiemateriaal. Knauf Insulation ontwikkelde de zogenaamde ECOSE Technology.

De plantaardige grondstoffen vervangen bij de vervaardiging de gebruikelijke petrochemische bestandsdelen. Bij de productie van het ECOSE bindmiddel is 70 procent minder energie nodig vergeleken met traditionele bindmiddelen.

Ansems hierover: “Een medewerker van ons heeft last van een gevoelige huid. Het was voor hem niet prettig om met traditioneel glaswol te werken. Met deze Mineral Wool 34 kan hij prima zijn werk doen zonder huidirritaties.”

Bron: Knaufinsulation
Datum: 17 december 2018