Deze bouwdirecteur vindt dat corporaties onnodig werk stilleggen: ‘Zo krijgen we toch een lockdown’
Corporaties leggen onnodig veel werk stil, vindt bouwdirecteur René Vanhommerig van het Limburgse GRAUSBOUW . Volgens hem kunnen veel werkzaamheden – ook tijdens deze coronacrisis – prima doorgaan. Hij maakt zich grote zorgen. “Als dit zo doorgaat moet ik voor een groot deel van mijn personeel werktijdverkorting aanvragen of hen misschien zelfs ontslaan.”
Onnodige angst, sociale druk. Dat is wat er volgens Vanhommerig op dit moment aan de hand is. De bouwdirecteur van GRAUSBOUW is voor vijftig tot zeventig procent van zijn werkzaamheden afhankelijk van corporaties. Hij voert voor hen onderhoudswerkzaamheden uit, zoals het renoveren van badkamers en keukens, in woningen. Tot zijn frustratie leggen juist die opdrachtgevers nu massaal het werk stil. De reden? Teveel sociaal contact.
Onderhoud stopgezet
Vier van de vijf corporaties waarvoor hij opdrachten uitvoert, hebben onderhoudswerkzaamheden bij bewoners stopgezet. Die ene waarvoor hij nog wél aan de slag kan, was dat eigenlijk ook van plan, maar heeft nu – tot opluchting van Vanhommerig – zijn beleid aangepast.
Het enige werk dat hij voor die vier nog kan doen is onderhoud in leegstaande woningen. Maar over enkele weken droogt dat ook op. “Dan kan ik een groot deel van mijn tachtig medewerkers naar huis sturen”, vertelt hij gefrustreerd. “Als dit nog maanden aanhoudt, dan gaat het zo de helft van mijn opdrachten kosten.”
Enige roeptoeter in de woestijn
Daarom doet Vanhommerig nu zijn verhaal. Hij weet dat veel collega-bouwers hier ook last van hebben, maar die houden stijf hun lippen op elkaar. Uit angst dat opdrachtgevers niet meer met ze in zee willen of omdat ze de regels, die de overheid oplegt, niet goed interpreteren. “Ik ben de enige roeptoeter in de woestijn. Maar ik blijf pleiten en schreeuwen. Want ik weet zeker dat het ook anders kan.”
Natuurlijk gaat gezondheid boven alles. Dat erkent hij ook. Maar dat betekent niet dat álles maar meteen stil moet komen te liggen, vindt hij. “Horeca en scholen zijn dicht en bedrijven moeten zo veel mogelijk thuis werken. Maar verder wil de overheid juist dat het normale leven doorgaat, met als doel om de piek in ontsmettingen uit te smeren. Op plekken waar het kan, moet er gewoon worden doorgewerkt. En onderhoudswerk bij bewoners kan prima, als je je maar aan de richtlijnen houdt.”
Afstand houden en niet naar binnen bij zieken
Als je maar afstand houdt, je handen wast, en niet naar binnen gaat als bewoners ziek zijn. Als iedereen zich aan die regels houdt, dan kan er in 9 van de 10 woningen gewoon worden gewerkt, gelooft de bouwdirecteur. “In veel huizen zijn we nu juist welkom. Bewoners zitten toch thuis, als we nu werkzaamheden komen uitvoeren, hoeven ze er geen vrije dagen voor op te nemen.”
Er zijn volgens hem veel manieren om ervoor te zorgen dat contact vermeden wordt. “Als de monteurs de badkamer doen, laat dan bewoners beneden blijven. En als we de keuken doen, kunnen de bewoners naar boven. Zo moeilijk is het niet een beetje afstand te bewaren.”
Emotie en sociale druk
Vanhommerig hoopt dat opdrachtgevers naar zijn verhaal willen luisteren. Op dit moment handelen ze volgens hem puur uit emotie en sociale druk. “Als onderhoudswerkzaamheden ook hadden moeten stoppen, had de overheid dat wel duidelijk gemaakt. Iedereen maakt nu zijn eigen regels. Opdrachtgevers laten zich daarin leiden door emoties, sociale druk of onkunde en in feite kiezen ze voor de lockdown die het kabinet juist wil voorkomen.”
Volgens de directeur is het van essentieel belang dat we voorkomen dat straks iedereen maar zijn hand ophoudt voor compensatie. “Ik hou mijn hart vast waartoe dit gaat leiden. Er zijn straks tienduizenden aanvragen. Waar komt dat geld vandaan? Wie gaat het beoordelen en afhandelen? Er worden onnodige miljarden aan besteed. Ik zou zeggen, help eerst de sectoren die écht hard worden getroffen, zoals de horeca en de evenementenbranche. Wij kunnen echt nog wel aan het werk.”
Datum: 15 april 2020