Bron: Dagblad De Limburger, door Xavier Comuth, zoals verschenen op dinsdag 11 januari 2024

 

Opgeknapte Stuyt-huizen in Mariarade opgeleverd: ‘Het is veel fijner wonen’

Na anderhalf jaar vol werkzaamheden zijn gistermiddag de gerenoveerde mijnwerkerswoningen in de Heerlense wijk Mariarade opgeleverd. Dat gebeurde met een feestelijke bijeenkomst waarbij bewoners, ontwikkelaars en woningcorporatie Woonpunt het glas hebben geheven.

HOENSBROEK – Buiten is koud maar hier binnen lekker warm. Hopelijk is dat in jullie huizen nu ook het geval”, begint Wim Hazeu, bestuurder van woningcorporatie Woonpunt met zijn speech. Hij doelt daarmee op de isolatiemaatregelen die aan de mijnwerkerswoningen aan de Amstenraderweg, het Emmaplein en de Emmastraat zijn toegepast. „Zo’ n verbouwing heeft best een grote impact”, zegt Hazeu tegen de bewoners die tijdens de renovatie in hun huis konden blijven wonen.

Hier in deze buurt staat het mijnverleden recht overeind. Daarom hebben we ons best gedaan om dat verleden te koesteren. Bestuurder Wim Hazeu van Woonpunt

Een van hen is Emil Bernardi (84). Hij woont al zijn hele leven in Mariarade en is tevens voorzitter van de buurtvereniging. Bernardi woont er naar eigen zeggen erg graag en is blij met de verbouwing. „Voor mij was de renovatie niet direct nodig, maar het is nu wel veel fijner wonen. De isolatie is heel belangrijk”, zegt hij. De in totaal 68 woningen zijn de afgelopen tijd voorzien van compleet nieuwe daken en nieuwe kozijnen. Daarnaast zijn de gevels schoongemaakt en is een zogeheten knipvoeg teruggebracht in de muren.

Isolatie
Projectontwikkelaar Nadine Huids is trots op het eindresultaat: „Er is flink geïnvesteerd in isolatie en ook een mechanische ventilatie is toegevoegd. De huizen hebben nu allemaal energielabel A, waardoor ze toekomstbestendig zijn.”

Niet alles van vroeger is beter. We hebben nu een voordeur gekregen met een heel klein raam erin. Bewoner Emil Bernardi

Wim Hazeu benadrukt hoe belangrijk wijken als Mariarade zijn voor de historie: „Op veel plekken in de regio zijn we de identiteit van de mijnstreek een beetje kwijtgeraakt. Hier in deze buurt staat het mijnverleden recht overeind. Daarom hebben we ons best gedaan om dat verleden te koesteren.” Veel oude kenmerken zijn tijdens de renovatie teruggebracht. Zo zijn de daken nu bedekt met rode dakpannen en zijn de kunststof kozijnen vervangen door houten kozijnen. „Het is ons gelukt om de woningen op te knappen naar de standaard van vandaag, maar met respect voor het verleden”, zegt Hazeu.

Jan Stuyt
De naam ‘Stuyt-woning’ komt van de architect Jan Stuyt (1868-1934). Hij is vooral bekend geworden als ontwerper van grote katholieke kerkgebouwen, maar toonde echter ook een grote betrokkenheid bij de volkswoningbouw. Hij realiseerde duizenden mijnwerkerswoningen in Zuid-Limburg, met name in de Parkstad. De woningen in Mariarade zijn in 1915 gebouwd voor de toestromende arbeiders van de staatsmijn Emma. Bewoner Emil Bernardi kent de buurt als geen ander en heeft ook wat kritiek op de renovatie. „Niet alles van vroeger is beter. We hebben nu een voordeur gekregen met een heel klein raam erin, dat was hier vroeger ook zo. Dat haalt heel veel licht in de gang weg en geeft me een onveilig gevoel”, zegt hij. Woonpunt erkent de situatie en zoekt naar een passende oplossing. Twintig woningen in de buurt hadden te veel gebreken om gerenoveerd te worden. Deze worden in het voorjaar gesloopt en maken plaats voor nieuwbouwwoningen.

 

Datum: 11 januari 2024